czwartek, 7 kwietnia 2011

Sernik na spodzie z pettit beurre'ów


  Dziś proponuje pyszny sernik na spodzie z małych ciasteczek -pettit beure'ów.Przyznam,że osobiście nie przepadam za spodami w sernikach,zwłaszcza tych grubych,ale sernik na ciasteczkach to całkiem inna bajka.Sernik jest puszysty i rozpływa się w ustach,a spód tego placka jest bardzo cieniutki i doskonale współgra z masa serową.Serdecznie polecam!!!

Składniki: 
  • 1 kg białego sera zmielonego(ja użyłam twarogu z wiaderka)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 75g margaryny rozpuszczonej
  • 8 jaj
  • aromat cytrynowy
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 30%      
  • 4 paczki ciastek
  • rodzynki

Wykonanie:

Do miski włożyć ser,wsypać cukier,budyń,żółtka jajek,śmietanę i ostudzoną margarynę.Wszystko dokładnie wymieszać,wsypać rodzynki.


Na końcu dodać ubite białka.Delikatnie wymieszać.Na spód blachy wyłożony papierem do pieczenia poukładać ciasteczka i wylać na nie masę serową.


Piec w temperaturze 170-180 stop.C przez 50-55 minut. Wierzch sernika polukrować.
 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. wygląda pięknie po prostu rewelacja napewno spróbuje go upiec w ten weekend ....
    uwielbiam serniki mam nadzieje ze mi bedzie smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze balam sie sernikow bo zawsze bylo z nimi cos nie tak ale ten przepis ... rewelacja!!! dzieki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. witam zapomniałam napisac komentarz do serniczka ;)mi wyszedłnaprawde swietnie wiec moge spokojnie go polecic wszytskim.........

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepszy jaki do tej pory jadlam!

    OdpowiedzUsuń