poniedziałek, 9 maja 2011

Pączki z dziurką nadziewane


Od samego rana moje małe łobuzy suszyły mi głowę o pączki, no i udało się im. W końcu wyprosili(a raczej wymęczyli) swoje pączki. Upiekłam pączki z dziurką, ale dodatkowo nadziałam je czekoladową masą krówkową.
Przepis na ciasto zapożyczony z bloga Na Miotle.

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 4 żółtek
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki rumu lub spirytusu
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • czekoladowa masa krówkowa na nadzienie
  • tłuszcz do smażenia (ja smażyłam na smalcu)
Z drożdży, mleka, jednej łyżki cukru i jednej łyżki mąki przygotować rozczyn. Masło utrzeć cukrem, dodawać kolejno żółtka i jajko. Gdy masa będzie jednolita dodać do niej wyrośnięte drożdże, mąkę, sól i alkohol.


Dokładnie wyrobić ciasto ręcznie i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na blat i lekko rozwałkować na grubość ok.1,5 cm. 
Wykrawać szklanką lub lepiej kubkiem o dużej średnicy kółka i kieliszkiem środki tych kółek. Przykryć czystą ściereczka i zostawić do wyrośnięcia. 


Smażyć na głębokim tłuszczu z dwóch stron na zloty kolor. Po ostudzeniu nadziewać szprycownicą w kilku miejscach każdy pączek. Wierzch posypać cukrem pudrem.
 

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Pączki wygladaja rewelacyjnie jak bede je robic to dwa poleje czekolada bo mam w domu łakomczucha na czekolade;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba mamy podobnie z tymi czekoladożercami...
    też kilka sztuk specjalnie musialam polać czekoladą, sam cukier puder to dla niektórych stanowczo za malo.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. a wiecie co ja mam w domu ;)najlepiej zeby wszystko było polane czekolada ale na te paczki napewno wypróbuje ...

    OdpowiedzUsuń