sobota, 7 maja 2011

Raffaello


Przydałoby się coś  wyjątkowego na weekend - no i jest. To delikatne ciasto biszkoptowe o wyraźnym smaku ajerkoniaku kształtem przypominające cukierki raffaello. Idealny wybór dla amatorów ajerkoniaku ale nie tylko...


Upiec biszkopt według tego przepisu. Gdy całkowicie się wystudzi, odciąć 2/3  biszkopta i rozkruszyć w misce. Pozostawioną 1/3 część biszkopta użyć jako spód.

Składniki na krem:
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 2 łyżki cukru pudru (niekoniecznie, zależy jak słodki mamy ajerkoniak)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • kilka migdałów 

Kremówkę ubić na sztywno dodać cukier, ajerkoniak i jeszcze chwilę pomiksować. Zmieszać z pokruszonym w misce biszkoptem i ułożyć na pozostawionym spodzie biszkoptowym, formując półkulę. 

Całość oprószyć wiórkami kokosowymi i ozdobić migdałami. Schłodzić przez przynajmniej 2 godziny w lodówce. 


Smacznego!






1 komentarz: