wtorek, 17 maja 2011

Sernik z truskawkami


Należy do tych zbitych serników. Jego konsystencja pozwala truskawkom utrzymać się na wierzchu ciasta. Podczas pieczenia po domu rozchodzi się cudowna woń truskawek. Wydawało mi się, że dla mojego męża sernik będzie za bardzo zbity, ale przed chwilą usłyszałam, że bardzo mu smakuje i bądź tu człowieku mądrym. Dla wszystkich amatorów sera i truskawek. Polecam!

Przepis pochodzi z tej strony, który troszkę zmieniłam dostosowując do siebie.

Na spód:
  • 170 g ciastek digestive (ja dałam 120 g - nie lubię grubych spodów)
  • 70 g masła( dałam 40 g masła) 
Ciastka rozdrobnić w foodprocesorze lub walkiem na piasek dodać rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć na tortownicę o średnicy ok.20 cm (ja użyłam blaszki o wymiarach 26 cm na 20 cm)

Na masę serową: 
  • 1/2 kg zmielonego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g truskawek
Wszystkie składniki oprócz owoców zmiksować i wylać na spód z ciastek. Ułożyć przekrojone na pól truskawki, rozcięta częścią do dołu.
Piec w 180 st.C przez godzinę (ja piekłam 45 min. w 170st.C z termoobiegiem). Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przepyszne ciasto, mojemu mężowi tak smakowało, że aż praktycznie zjadł sam całą blaszkę...bardzo dobre polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda na bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń