piątek, 5 sierpnia 2011

Blondo - Brownies


 Po prostu ,,niebo w gębie''! Gdy podawałam przepis na brownies w wersji podstawowej obiecywałam, że w przyszłości będę wpisywać wzbogacone wersje tego przysmaku. Tym razem postanowiłam połączyć blondies i brownies w jednym cieście. Efekt wyszedł doskonale. Ciasto jest wilgotne, ciągnące i miękkie. Wręcz nabite orzechami i czekoladą. To przepyszna bomba kaloryczna, ale myślę, że od czasu do czasu należy nam się takie smaczne rozerwanie. Bardzo polecam!

Składniki:
  • 1/2 kostki masła
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka groszków czekoladowych, mlecznych, deserowych i białych( groszki można zastąpić pokrojoną w drobną kostkę czekoladą)
  • 1  szklanka pokrojonych orzechów: włoskich, laskowych, pecan, migdałów
 Masło rozpuścić z cukrem w garnuszku. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Przelać do miski i miksować dodając po jednym jajku, następnie ekstrakt i sól. 

Mąkę z proszkiem przesiać i wmieszać do zmiksowanej masy. Na końcu dodać czekoladę i orzechy. Wymieszać i gotowe wylać na blaszkę wyłożoną specjalnym papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 180 st.C przez 30-35 min (termoobieg 170 st.C).
 
Smacznego!
 

1 komentarz: