sobota, 3 września 2011

Babeczki w kapeluszach (Hi-Hat Cupcakes)



Czyż nie wyglądają uroczo? Idealne na imprezy milusińskich, ale także dorośli nie odmówią ich spróbowania. Poza ładnymi względami wizualnymi babeczki również  pysznie smakują. Ciasto jest delikatne i wyraźnie czekoladowe, a ,,kapelusiki'' to nic innego jak tzw. cieple lody czy w niektórych rejonach Polski zwane murzynkami. Niektórzy dobrze pamiętają jeszcze ich smak- smak pianki wciśniętej w wafelek do lodów i oblanej czekoladą.W tym wypadku stanowią przybranie smacznych babeczek. Bardzo polecam!
Przepis ze strony Marthy Stewart


Składniki na ciasto (12 sztuk):
  • 1 szklanka mąki
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 115 g masła o temp. pokojowej
  • 1 1/4 szklanki cukru ( ja dałam 3/4 szklanki)
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki wody

Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier i dalej ucierać. W osobnej misce zmieszać mąkę, sól, proszek i sodę.

Do utartego masła z cukrem wlewać stopniowo czekoladę i dalej ucierać mikserem. Następnie dodawać kolejno jajka i ucierać. Do masy wlać śmietanę i ekstrakt, wymieszać i wsypać połowę mąki ze  środkami spulchniającymi.

Wlać wodę i wsypać resztę mąki. Zamieszać. Ciasto nałożyć do przygotowanych papilotek. Nie urosną za bardzo więc nałożyć prawie pełne. Piec w 180 st.C przez 20 - 25 min. (termoobieg 170st.C). Po upieczeniu studzić na kratce. W tym czasie przygotować piankę.


Składniki na piankę:
  • 3 duże białka
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki wody
W szklanej lub metalowej misce umieścić białka, cukier i wodę.Ubijać przez 1 minutę.

W garnku zagotować niewielką ilość wody około (1 szklanki). Miskę ustawić na garnku z parującą wodą, tak aby dno miski nie dotykało bezpośrednio wody. Miksować przez równe 12 minut. W tym czasie pianka powinna nabrać temperaturę 70 st.C.

W miarę ubijania masa będzie gęstniała. Po 12 minutach zdjąć miskę z garnka i wmiksować ekstrakt. Rękaw cukierniczy z grubą nasadką napełnić masą piankową i wyciskać spiralnie na każdą babeczkę.

Tak przygotowane włożyć do lodówki i zająć się polewą czekoladową.


Składniki na polewę:
  • 380 g deserowej czekolady (ja użyłam 200 g deserowej i 200 g mlecznej)
  • 3 łyżki oleju
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać olej,wymieszać. przestudzić przez około 15 minut. Przelać do wysokiego kubka. Trzymając za papilotkę obrócić do góry nogami każdą i zanurzyć w czekoladzie pewnym ruchem(bez obaw nie spadnie!). Wyjąć i chwilkę trzymać nad kubkiem żeby odciekł nadmiar czekolady. I gotowe! Teraz już tylko podziwiam swoje arcydzieło no i oczywiście kosztujemy.

Smacznego!















    4 komentarze:

    1. już nie moge się doczekać jak smakują - zabieram się do roboty... dam znac później jak wyszło :D

      OdpowiedzUsuń
    2. przepraszam ze tak późno pisze... jakoś wyleciało mi z pamięci by wam powiedzieć co wyszło...
      tak wiec na wstepie przyzam, że nie obylo się bez strachu - moczenie w czekoladzie wymaga wtoszkę sprawności ale nie jest nie do wykonania - moja drobna uwaga naczynko z polewą powinno być o 2 cm wieksze od średnicy babeczki:D
      z resztą nie bylo wiekszych problemów.
      CAŁOŚĆ WYSZŁA PYSZNIE!!!

      OdpowiedzUsuń
    3. one tak ładnie wyglądają że nie będę ich robić, bo nie potrafię a moje umiejętnośći są kiepskie niestety, wyglądaja jak z maszyny poprostu piękne ...

      OdpowiedzUsuń
    4. nie taki diabeł straszny jak go malują ;)
      a może akurat by się udały...
      pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń