poniedziałek, 28 listopada 2011

Krucho-drożdżowe pierożki z jabłkami


Są rewelacyjne. Mięciutkie, jabłkowe i bardzo smaczne. Moje dzieci za nimi przepadają. Przepis jest prosty jak i też samo ich wykonanie. W oryginale pierożki posypuje sie cukrem pudrem, ale dla mnie najlepsze są lukrowane, ponieważ samo ciasto zawiera śladową ilość cukru i jabłek też nie słodzimy. Polecam!
Przepis z programu Ewa gotuje.


Składniki:
  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 10 g świeżych drożdży lub czubata łyżka suchych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 0,5 kg jabłek
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać dodać zimne masło i posiekać. Drożdże rozkruszyć w miseczce i dodać cukier. Gdy się rozpłyną dodać do mąki z masłem. Następnie śmietanę i resztę składników.


Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki owinięte folią spożywczą na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Jeżeli używamy drożdzy suchych należy wsypać je bezpośrednio do mąki z innymi składnikami i zagnieść. 

Później wykonać te same czynności co z drożdżami świeżymi.

Po upływie wymaganego czasu wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na grubość około 3-4 mm. Wykrawać szklanką krążki. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w mniejwiecej równe, dość grube plasterki.

Jabłka, które szybko ciemnieją skropić sokiem z cytryny. Jabłka posypać cynamonem. Do środka każdego krążka z ciasta włożyć kawałek jabłka i zlepić boki jak pierożkom. Niektóre z nich napewno się otworzą , ale to absolutnie nie szkodzi. 

Piec w temperaturze 180 st.C przez 15-20 min. na blaszce wyłożonej pergaminem (termoobieg 170st.C 12-15 min). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Pycha:) Uwielbiam takie krucho- drożdżowe ciastka, ale nigdy sama nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno 10 g świeżych drożdży? Skoro czubata łyżka suchych to chyba 100 g? Oglądałam ten odcinek Ewa gotuje i wpadły mi w oko, teraz czas na ich zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czubata lyzka suchych drozdzy nie moze wazyc 10dag czyli 100g to niemozliwe, Jesli uzyje Pani swiezych drozdzy wowczas potrzeba ich bedzie 10 dag, a jesli suchych to czubata lyzke,czyli jakies 14g(suche drozdze przewzanie pakowane sa po 7g czyli uzyje pani napewno 2 opakowania)

    OdpowiedzUsuń