niedziela, 4 grudnia 2011

Rudolfy-Muffiny marchewkowe z kremem pomarańczowym


Bardzo wilgotne dzięki zawartej w nich marchewce. Wierzch babeczek ozdabia krem z serka i  pysznego orange curd. Słodycz marchwi i kwaskowatość pomarańczy tworzy bardzo udany duet. Ponieważ mamy okres przedświąteczny, ozdobiłam wraz z moimi smerfami babeczki tworząc zabawne Rudolfy Czerwononose. Polecam!
Pomysł na ciasto muffin ze strony MarthaStewart.com.


Składniki na około 20sztuk:
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szkl. maślanki
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu(dałam mniej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1i 1/2 szkl. startej marchewki
Składniki na krem:
  • 200 g kremowego serka (typu philadelphia)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżek orange curd
dodatkowo:
  • kilka precelków
  • kilka czerwonych cukierków na noski (lentylki)
  • kuleczki lub rozpuszczona czekolada na oczy i buźki

Jajka, cukier, olej, ekstrakt i maślankę ubić, aż do połączenia się składników. W osobnej miseczce przesiać mąkę, proszek, sodę i cynamon. 

Suche składniki połączyć ze zmiksowaną masą. Dodac startą marchewkę i wymieszać. Napełnić przygotowane papilotki do połowy wysokości.

Piec w temp. 180st.C przez około 20 min. do tak zwanego suchego patyczka (termoobieg165-170st.C przez 15 min.). Ostudzić na kratce.

Krem przygotować miksując serek z cukrem pudrem na puch. Następnie dodawać po łyżce orange curd i mieszać, aż powstanie gładka, jednolita masa. Schłodzić.

Wystudzone babeczki smarować zimnym kremem. Każdą babeczkę ozdobić. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!




3 komentarze: