piątek, 23 grudnia 2011

Sernik z brzoskwiniami


Bardzo smaczny, tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym, zcieranym spodzie i z taką samą kruszonką. Ciasto do ciasta można przygotować dużo wcześniej, gdyż i tak idzie do zamrażarki. W te Święta właśnie ten sernik zagości na naszym stole. Polecam!
Przepis zapożyczony z bloga ,,Na miotle''.


Składniki na ciasto:
  • 1 kostka masła lub margaryny (250 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki

Ze wszystkich składników z wyjątkiem białek zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, owinąć każdą folią i zamrozić.


Składniki na masę twarogową:
  • 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru

Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Nastepnie makę i porcjami twaróg. Ucierać do połączenia składników.Najlepiej utrzeć to wszystko mikserem.


dodatkowo:
  • 2-3 puszki brzoskwiń
  • 5 białek
  • 3/4 szkl. cukru

Brzoskwinie osączyć i pokroić na części. Białka ubić na sztywno dodać cukier i znów ubijać.

Blachę o standardowych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. 1 część ciasta zetrzeć na tarce równomiernie. Na starte ciasto wyłożyć masę twarogową, na niej ułożyć pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwiniach rozłożyć pianę z białek, a na nie zetrzeć drugą część ciasta.

Piec w temp. 180-190 st.C przez 1h (termoobieg 170 st.C przez około 50-60'). Po upieczeniu sernik musi całkowicie się wystudzić. Jak każdy sernik i ten najlepiej smakuje na 2-3 dzień. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Sernik z brzoskwiniami to jedno z moich ulubionych ciast. U Ciebie prezentuje się świetnie :)

    Wesołych Świąt :)
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń