Bardzo pyszne ciasteczka z jabłkami. Ciasto smakiem przypomina coś pomiędzy kruchym i francuskim. Są idealne do popołudniowej kawki czy herbaty. Bardzo proste składniki i wykonanie, ale smak wyśmienity. Polecam!
Przepis nieco przeze mnie zmieniony pochodzi z książeczki ,, Przepisy czytelników - Lato'' z 1993r.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka esensji waniliowej
- 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
- 3-4 jabłka
- cukier puder do posypania lub na lukier
Mąkę z masłem posiekać, dodać cukier, zapach i śmietanę. Zagnieść ciasto i owinięte w folię spożywczą włożyć na godzinę do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić na plastry lub grubsze kostki.
Wychłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy lekko podsypując mąką na grubość około 3mm. Pociąć ciasto na równe kwadraty i na środku każdego ułożyć kawałek jabłka. Wszystkie rogi każdego kwadracika zlepic na środku ze sobą.
Gotowe koperty układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.190st.C przez około 20 min. na złoty kolor (termoobieg 175st.C przez 15'). Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Wyglądają bardzo smacznie. Bardzo lubię wypieki z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńczy ja dobrze widze, ale czy ten przepis jest bez jajek?
OdpowiedzUsuńDobrze widzisz Esperanzo, w przepisie nie ma jajek a ciasteczka są wyśmienite. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń