poniedziałek, 30 stycznia 2012

Pączki amerykańskie (american doughnuts)


Zwane również jako donuty czy donaty, dobrze nam znane szczególnie z filmów w których amerykańscy policjanci zajadali się w radiowozach. Troszkę jest  z nimi pracy, ale warto. Szczególnie lubiane przez osoby, które nie przepadają za pączkami nadziewanymi. Takie właśnie są moje maluchy. Pączki są mięciutkie i puszyste, nienasiąknięte tłuszczem i bardzo smaczne. Polecam!
Przepis z dodatku do Dziennika ,,Zdrowa kuchnia dla smakoszy''.


Składniki na ciasto:
  • 600 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżki brandy (dałam spirytus)
  • szczypta soli

Składniki na rozczyn:
  • 100 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szkl. mleka

Dodatkowo:
  • lukier
  • wiórki kokosowe
  • posiekane orzechy
  • polewa czekoladowa
  • olej lub smalec do smażenia

W miseczce rozetrzeć składniki na rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka i jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do miski i dodać do niej ubite jajka, ciepłe mleko, rozczyn i szczyptę soli. 

Wyrabiać ciasto kilka dobrych minut, aż będzie gładkie. Następnie dodać roztopione i ostudzone masło, a także alkohol. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieść i rozwałkować na grubość mniej wiecej 2 cm, podsypując mąką. Wykrawać krążki, a w nich mnieszą foremką (kieliszkiem) dziurki.



Smażyć na gorącym tłuszczu z obydwu stron na złoto. Wyjąć, osączyć i posmarować polewą lub lukrem. Posypać wiórkami, orzechami lub kolorową posypką.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis - szukałem ostatnio czegoś w podobie i jest jak znalazł ;) Nie omieszkam się go wypróbować, hihi :)

    OdpowiedzUsuń