Zwane również jako donuty czy donaty, dobrze nam znane szczególnie z filmów w których amerykańscy policjanci zajadali się w radiowozach. Troszkę jest z nimi pracy, ale warto. Szczególnie lubiane przez osoby, które nie przepadają za pączkami nadziewanymi. Takie właśnie są moje maluchy. Pączki są mięciutkie i puszyste, nienasiąknięte tłuszczem i bardzo smaczne. Polecam!
Przepis z dodatku do Dziennika ,,Zdrowa kuchnia dla smakoszy''.
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 100 g masła
- 1-2 łyżki brandy (dałam spirytus)
- szczypta soli
Składniki na rozczyn:
- 100 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szkl. mleka
Dodatkowo:
- lukier
- wiórki kokosowe
- posiekane orzechy
- polewa czekoladowa
- olej lub smalec do smażenia
W miseczce rozetrzeć składniki na rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do miski i dodać do niej ubite jajka, ciepłe mleko, rozczyn i szczyptę soli.
Wyrabiać ciasto kilka dobrych minut, aż będzie gładkie. Następnie dodać roztopione i ostudzone masło, a także alkohol. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieść i rozwałkować na grubość mniej wiecej 2 cm, podsypując mąką. Wykrawać krążki, a w nich mnieszą foremką (kieliszkiem) dziurki.
Smażyć na gorącym tłuszczu z obydwu stron na złoto. Wyjąć, osączyć i posmarować polewą lub lukrem. Posypać wiórkami, orzechami lub kolorową posypką.
Smacznego!
Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis - szukałem ostatnio czegoś w podobie i jest jak znalazł ;) Nie omieszkam się go wypróbować, hihi :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo!!!
OdpowiedzUsuń