wtorek, 17 stycznia 2012

Tort bananowy


 Na spód i boki używamy zwiniętego w roladę biszkoptu, przez co torcik ma bardzo atrakcyjny wygląd. Na nadzienie używamy obrane banany zanużone w kremie budyniowym. Przy krojeniu każdy kawałek ma ślicznie i świeżo wyglądające krążki bananów. Całość przykryta jest bitą śmietaną. Ciasto nie jest za słodkie, zresztą sami dostosowujemy słodkość do własnych upodobań. Torcik najlepiej smakuje na drugi dzień, wtedy ciasto mocno pachnie i smakuje bananami. Polecam!
Przepis z bloga Cafe Chocolada nieco przeze mnie zmieniony.

Składniki na roladę:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek ulubionego dżemu

Białka ubić na sztywno. Dodawać po trochu cukier i dalej ubijać. Następnie po jednym żółtku i kontynuować ubijanie. Na końcu dodać przesianą i zmieszaną z proszkiem mąkę. 

Delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i piec w temp. 175st.C przez 20-25 min.(termoobieg 160st.C nieco krócej). Po upieczeniu wyłożyć na ręcznik kuchenny i razem z nim i papierem zwinąć w rulon. Odstawić do ostygnięcia.




Składniki na krem:
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 6 łyżek cukru
  • łyżka esensji waniliowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 5-6 bananów
  • 300-400 ml kremówki

Mąki, cukier i esensję rozprowadzić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować i do gotującego się wlać rozprowadzone suche składniki. Cały czas mieszając gotować przez 1 minutę, uważając by nie przypalić. Ostudzić całkowicie.

Do zimnego budyniu wmiksować miękkie masło. Jeśli krem nie jest wystarczająco słodki można go dosłodzić cukrem pudrem.


Wystudzoną roladę rozwinąć, zciągnąć papier i posmarować ją kilkoma łyżkami dżemu. Nie smarować zbyt dużo, żeby po zwinięciu dżem nie wypływał. Posmarowany biszkopt zwinąć z powrotem w rulon i pokroić go w około 1cm kawałki.



W tortownicy wyłożyć spód i boki kawałkami rolady. Na to wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć banany w jak największych kawałkach. Szybko przykryć resztą kremu, wówczas banany nie zciemnieją. 



Wierzch ciasta ozdobić ubitą kremówką z 1-2 łyżkami cukru pudru. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce.
Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Również robiłam to ciasto. Mąż był zachwycony, jest wielkim fanem wszystkiego co karpatkowate ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To nasi mężowie mają bardzo podobne gusta smakowe. Mój sam zjadł połowę ciasta! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń