piątek, 27 stycznia 2012

Waniliowe Serca Walentynkowe


Urocze i słodkie ciasteczka, które z powodzeniem możemy przygotować dla tych, których kochamy. Na pewno się ucieszą z tak miłej walentynki. Skład ciasta na serduszka dobrałam na podstawie przepisu na wcześniej podawane ,,non plus ultra'', w trochę zmienionych proporcjach i dodatkach. Ciateczka pysznie smakują i pachną masłem i wanilią. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem. Polecam!


Składniki na około 25 serduszek:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1/3 szkl. cukru (najlepiej drobnego)
  • żółtko
  • 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 łyżeczki zapachu waniliowego

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtko, zapach i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 20-30 min.

Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Grubość ciasta to jakieś 3-4 mm. Wykrawać foremką serca i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temp.180st.C przez około 10' (termoobieg 170st.C nieco krócej), aż boki ciastek będą złociste.


Wystudzić i polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. ślicznie są polukrowane, lukrowałaś je przy użyciu pędzelka?

    OdpowiedzUsuń
  2. łyżeczką Agnieszko,dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ukochane, klasyczne ciastka w takiej pięknej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne, aż szkoda jeść;)

    OdpowiedzUsuń