Urocze i słodkie ciasteczka, które z powodzeniem możemy przygotować dla tych, których kochamy. Na pewno się ucieszą z tak miłej walentynki. Skład ciasta na serduszka dobrałam na podstawie przepisu na wcześniej podawane ,,non plus ultra'', w trochę zmienionych proporcjach i dodatkach. Ciateczka pysznie smakują i pachną masłem i wanilią. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem. Polecam!
Składniki na około 25 serduszek:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1/3 szkl. cukru (najlepiej drobnego)
- żółtko
- 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 łyżeczki zapachu waniliowego
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtko, zapach i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 20-30 min.
Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Grubość ciasta to jakieś 3-4 mm. Wykrawać foremką serca i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp.180st.C przez około 10' (termoobieg 170st.C nieco krócej), aż boki ciastek będą złociste.
Wystudzić i polukrować lub posypać cukrem pudrem.
ślicznie są polukrowane, lukrowałaś je przy użyciu pędzelka?
OdpowiedzUsuńłyżeczką Agnieszko,dziękuje!
OdpowiedzUsuńMoje ukochane, klasyczne ciastka w takiej pięknej wersji :)
OdpowiedzUsuńŚliczne, aż szkoda jeść;)
OdpowiedzUsuń