piątek, 10 lutego 2012

Serowe oponki (przepis 2)


Sezon na pyszne tłustości w pełni. W tym roku, jak w żadnym innym już dobrych kilka przepisów wypróbowałam. Może to zasługa odmiennego stanu i związanych z nim zachcianek - nie wiem, ale wiem, że jeszcze się pączkami i oponkami nie nasyciłam. Stąd też kolejny przepis na serowe oponki wypróbowany i odny polecenia. Oponki przygotowuje się bardzo szybko i łatwo pracuje z ciastem. Oponki są pulchne, mięciutkie i pyszne. Nawet na drugi dzień pozostają miękkie i smaczne. Polecam!
Przepis pochodzi z tej strony.


Składniki:
  • 500 g białego sera (zmielonego)
  • 500g mąki
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (z lekką górką)
  • 1 łyżeczka octu
  • 250 ml kwaśnej śmietany
dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego tłuszczu)
  • cukier puder do posypania

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5 cm lekko podsypując mąką. Wykrawać krążki, a w ich środkach mniejsze dziurki.


Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Osączyć na ręczniku papierowym. Gdy chwilę przestygną posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Jak ja dawno oponek nie jadłam! Zgłodniałam właśnie. Pyszności :).

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę kiedys wypróbować ten przepis ...
    może również wyjdą mi takie ładne...
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń