Pychotka!!! Ciasto francuskie i jabłka uprażone w karmelowo-śmietanowo-maślanym sosie. Skorzystałam z przepisu Nici Wickes z programu ,,Kuchnia na talerzu''. I choć sama autorka nazywa ją tartą tatin, to jednak nie jest ona przygotowywana w tradycyjny dla tatin sposób. Ciasto pieczemy osobno, a jabłek nie zapiekamy tylko prażymy w rondlu. Nie ważne jaką by jej nie nadać nazwę tarta jest pyszna i szybka w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie (około 400 g)
- 100 g cukru
- 70 ml wody
- 100 ml śmietany kremówki
- 20 g masła
- 4-5 jabłek (nie rozpadających się zbyt szybko podczas gotowania)
Ciasto rozwinąć i pociąć na kwadraty o długości boku około 10 cm. Ułożyć na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta naciąć 1 cm od brzegu, tak aby ciastka po upieczeniu utworzyły wnękę na nadzienie.
Piec w 180st.C na złoty kolor. Wystudzić.
W rondlu umieścić wodę i cukier i ogrzewać na średnim ogniu. Mieszać dopóki cukier się nie rozpuści, później już starać się unikać mieszania, można potrząsać rondlem.
Ogrzewać przez 5-7 minut, aż nabierze złotego koloru. Uważać, żeby nie przypalić karmelu.
Zdjąć z ognia i wmieszać śmietanę. Należy być ostrożnym, gdyż może odprysnąć. Znów postawić rondel na ogniu i wymieszać, aż masa będzie gładka.
Dodać masło, a gdy się rozpuści wrzucić obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Prażyć na małym ogniu do chwili, aż jabłka trochę zmiękną, ale się nie rozpadną.
Gotowe jabłka wyłożyć na upieczone ciastko tuż przed podaniem, żeby zbyt nie namiękło. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Choć i bez dodatków jest tak samo pyszna.
Smacznego!
Mmmm, uwielbiam połączenie jabłek i ciasta francuskiego, mniam :)
OdpowiedzUsuń