niedziela, 25 marca 2012

Babka Tulipan


Wiosna już w pełni. Wszędzie zielono i kwitnąco. Już niedługo zakwitną w ogródku tulipany, ale nim to nastąpi proponuję czterosmakową babkę ,,tulipan''. Babka jest odpowiednio słodka i co najważniejsze dla mnie w babkach jest wilgotna, do tego ma 4 różne smaki: cytrynowy, wiśniowy, kakaowy i waniliowy z makiem. Babka smakuje pysznie i doskonale nada się również na świątecznym stole. Przepis znajomej mojej mamy pani Krysi. Polecam!


Składniki:
  • 1 kost. margaryny
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki suchego maku

Margarynę utrzeć (najlepiej mikserem) z 1 szklanką cukru, esencją i kolejno dodawanymi żółtkami na puch. Następnie dodać mąkę i zmiksować.

Do miksowanej masy wlewać po trochu olej i miksować na gładką masę.

Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać resztę cukru. Gotowe białka delikatnie wmieszać do masy.

Masę podzielić na cztery części. Do pierwszej wmieszać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel wiśniowy, do trzeciej kakao i do czwartej suchy mak.

Do formy z kominkiem kłaść kolejno każdą część masy.

Piec w 180st.C przez 55-60 minut do tak zwanego suchego patyczka (termoobieg 170st.C przez 45-50').

Po upieczeniu zostawić na chwilę we formie, a później z niej wyłożyć i wystudzić całkowicie na kratce.


Gdy już ostygnie odwrócić babkę w pozycję w jakiej się piekła, wówczas po przekrojeniu będzie widać różne kolory ciasta.

Na koniec babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!



2 komentarze: