Coś dla miłośników wypieków z czekoladą. Wszystkie trzy rodzaje czekolady, tzn. gorzka, biała i mleczna zawarte w jednej babeczce. Błyskawiczne i proste w przygotowaniu. Polecam!
Przepis z książki ,,GoodFood 201 Perfect cakes and bakes''.Składniki:
- 250 g mąki
- 25 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 85 g gorzkiej czekolady posiekanej w kawałki
- 85 g białej czekolady posiekanej w kawałki
- 100 g mlecznej czekolady posiekanej w kawałki
- 2 duże jajka
- 285 ml kwaśnej śmietany
- 85 g brązowego cukru (może być biały)
- 85 g rozpuszczonego masła
Nagrzać piekarnik do 200st. C (termoobieg 180st.C).
W dużej misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i posiekaną czekoladę.
W innej misce rozbełtać jajka, dodać kwaśną śmietanę, cukier i masło.
Zawartości obu misek zmieszać ze sobą niezbyt dokładnie. Gotową masę przełożyć do papilotek prawie do pełna.
Piec przez około 20 minut. Po upieczeniu zostawić przez 15 minut we formie w której się piekły. Poźniej wystudzić na kratce.
Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie.
uwielbiam czekoladę, a te muffinki.. aż mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie
Szana - Banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Omnomnom, potrójnie czekoladowe babeczki? Cudo!!
OdpowiedzUsuń