sobota, 3 marca 2012

Rolada Szwarcwaldzka (Black Forest Roulade)


Idealna kopia smakowa słynnego na całym świecie tortu szwarcwaldzkiego o kształcie rolady. Wyszła naprawdę przepysznie. Ciemny biszkopt nasączyłam syropem wiśniowym z dodatkiem alkoholu. Czekoladę zamiast zcierać na tarce postanowiłam rozpuścić i taką płynną nasmarować ciasto biszkoptowe. Rolada jest pulchna i wilgotna, mocno napakowana wiśniami. Wyraźnie daje się wyczuć nutę alkoholową i czekoladę. Bardzo polecam!


Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 dodatkowo:
  • 400 ml kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • słoik drylowanych wiśni w syropie
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • wiśnie kandyzowane do ozdoby (nie muszą być)


Białka ze solą ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać po trochu cukier, a następnie po jednym żółtku.
Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. 

Szybko, choć delikatnie wszystko wymieszać i wyłożyć na dużą, piekarnikową blachę. Blachę wcześniej wyłożyć papierem nasmarowanym tluszczem i wysypanym bułką tartą.

Piec około 15-20 min. w temp. 170st.C (termoobieg 160 st.C).

Po upieczeniu zwinąć ciasto wraz z ręcznikiem w rulon i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Gdy ciasto ostygnie rozwinąć delikatnie rulon i zdjąć z niego papier.

Biszkopt nasączyć połową syropu z odcedzonych wiśni wymieszany z 1 kieliszkiem spirytusu.

Czekoladę mleczną rozpuścić z drugim kieliszkiem spirytusu i dodać 1 łyżeczkę oleju. Płynną czekoladą nasmarować nasączony biszkopt.

Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno i połowę rozsmarować na czekoladzie. Na warstwie śmietany ułożyć wiśnie i delikatnie zwinąć ciasto w rulon.

Tak zwinięte ciasto posmarować pozostałą częścią śmietany zostawiająć kilka łyżek do ozdobienia wierzchu.

Czekoladę deserową zetrzeć na tarce lub nożem i obsypać nią boki. Z pozostałej śmietany zrobic szprycą rozetki i każdą ozdobić kandyzowana wisienką.

Roladę schłodzić w lodówce.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. już wiem co jutro upiekę własnie to dzieło wyżej przepiękna rolada (mogą być mrożone wiśnie)
    pozdrawiam kaSka

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu może najpierw rozmróź te wiśnie a później dodaj do nich trochę cukru i przesmaż chwilkę aż nadmiar płynu się zredukuje i powstaną delikatne powidła?
    obawiam się ze wiśnie mrożone mogą być zbyt mało słodkie niż te z syropu, ale zrobisz jak uważasz ;)
    pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń