Co prawda dziś ,,Dzień Czekolady'', ale ja miałam ochotę na ciasto drożdżowe. Padło na drożdżowe bułki z cynamonem. Wyszły pyszne. Ciasto puszyste i mięciutkie o pięknym maślano-cynamonowym zapachu i smaku. Bardzo polecam!
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. masła
- 1/2 szkl. brązowego cukru (dałam biały)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soli (dałam 1/4 łyżeczki)
- 5 szkl. mąki
- 1 torebka suchych drożdży
- 4 jajka
Składniki na nadzienie:
- 1/2 szkl. miękkiego masła
- 1 szkl. brązowego cukru (może być biały)
- 2 łyżki cynamonu
W rondlu podgrzać mleko z masłem, cukrem, wanilią i solą. Nie doprowadzać do wrzenia. Wystarczy, że masło i cukier rozpuszczą się w ciepłym mleku.
W misce wymieszać połowę mąki z drożdżami. Wlać ciepłą masę mleczną i wymieszać wszystko mikserem z końcówkami do ubijania.
Do miksowanej masy dodawać po jednym jajku i miksować na gładką masę.
Zmienić końcówki robota na te do wyrabiania ciasta (spirale), a do ciasta dodać resztę mąki i wyrabiać mikserem tak długo, aż zacznie odchodzić od miski (około3-5 minut).
Gotową kulę ciasta nasmarować lekko olejem i odstawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1-2 godzin.
Wszystkie części ułożyć dość blisko siebie na blaszce lub w dużym naczyniu żaroodpornym. Zostawić na około 30 minut, aż się ,,napuszą''.
Po tym czasie piec w 175-180st.C przez 30-35 minut (ja piekłam 20 minut), w piekarniku z termoobiegiem 165 st.C przez 20 minut.
Upieczone chwilkę przestudzić i polukrować. Smakują najlepiej jeszcze cieplutkie (jak to drożdżowe).
cudowne bułeczki!
OdpowiedzUsuń