czwartek, 12 kwietnia 2012

Słodkie bułki cynamonowe


Co prawda dziś ,,Dzień Czekolady'', ale ja miałam ochotę na ciasto drożdżowe. Padło na drożdżowe bułki z cynamonem. Wyszły pyszne. Ciasto puszyste i mięciutkie o pięknym maślano-cynamonowym zapachu i smaku. Bardzo polecam!
Przepis z programu ,,Chef at home'' Michael'a Smith'a.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. masła
  • 1/2 szkl. brązowego cukru (dałam biały)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli (dałam 1/4 łyżeczki)
  • 5 szkl. mąki
  • 1 torebka suchych drożdży
  • 4 jajka

Składniki na nadzienie:
  • 1/2 szkl. miękkiego masła
  • 1 szkl. brązowego cukru (może być biały)
  • 2 łyżki cynamonu


W rondlu podgrzać mleko z masłem, cukrem, wanilią i solą. Nie doprowadzać do wrzenia. Wystarczy, że masło i cukier rozpuszczą się w ciepłym mleku.

W misce wymieszać połowę mąki z drożdżami. Wlać ciepłą masę mleczną i wymieszać wszystko mikserem z końcówkami do ubijania.

Do miksowanej masy dodawać po jednym jajku i miksować na gładką masę.

Zmienić końcówki robota na te do wyrabiania ciasta (spirale), a do ciasta dodać resztę mąki i wyrabiać mikserem tak długo, aż zacznie odchodzić od miski (około3-5 minut).

Gotową kulę ciasta nasmarować lekko olejem i odstawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1-2 godzin. 
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę i uformować z niego prostokąt o grubości około 1,5 cm.


Składniki na nadzienie wymieszać ze sobą i rozsmarować nim wierzch ciasta.


Zwinąć dłuższy bok prostokąta tak, aby powstał rulon. Zlepić końce i pociąć go na 16 części.


Wszystkie części ułożyć dość blisko siebie na blaszce lub w dużym naczyniu żaroodpornym. Zostawić na około 30 minut, aż się ,,napuszą''.


Po tym czasie piec w 175-180st.C przez 30-35 minut (ja piekłam 20 minut), w piekarniku z termoobiegiem 165 st.C przez 20 minut.

Upieczone chwilkę przestudzić i polukrować. Smakują najlepiej jeszcze cieplutkie (jak to drożdżowe).

Smacznego!

1 komentarz: