wtorek, 10 kwietnia 2012

Waniliowe rożki


Po świątecznych, często ciężkich ciastach czy serowych należy dać naszym żołądkom trochę odpocząć. Namówiona przez moje smerfy upiekłam im kruche ciasteczka. Już dawno się za nie zabierałam, no i wreszcie się udało. Ciastka są proste do zrobienia, kruche i słodkie. Zwykłe-niezwykłe ciasteczka w sam raz dla dzieci lub do kawy. Polecam!
Przepis ze strony MniamMniam.pl.


Składniki:
  • 300 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 torebki cukru waniliowego
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • 150 g mielonych orzechów laskowych (dałam mielone migdały)
  • 400 g mąki
  • cukier puder do posypania


Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, owinąć je folią i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Po tym czasie z ciasta uformować wałek i odkrawać po kawałku. 

Każdy kawałek zrolować w dłoniach tak, aby powstał mały wałeczek i zaginając mu końce utworzyć rożek.

Każdy rożek układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 min. w temp. 175st.C (ja piekłam krócej), aż będą delikatnie przyrumienione.

Po upieczeniu zostawić chwilę na blaszce, ale jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie i osobiście uwielbiam wszystko co zawiera orzechy! Pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. to chyba moje ciasteczka na ten weekend ;-) taki mam plan ;-)

    OdpowiedzUsuń