poniedziałek, 28 maja 2012

Drożdżówki z rabarbarem


Ciasto na moje drożdżówki robiłam metodą na tzw. oko i z produktów, które akurat miałam. Wyszły naprawdę pyszne. Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe, kwaśny rabarbar i słodka kruszonka. Ciasto na nie po wyrobieniu jest bardzo elastyczne i bardzo łatwo z nim pracować (nic się nie klei do rąk). Od dziś będzie to moje ulubione ciasto na drożdżówki z każdym nadzieniem. Gorąco polecam!


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 30 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 2/3 szkl. ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 450 g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu butterscotch lub waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
Składniki na kruszonkę:
  • 1/2 kost. masła
  • 1 i 1/3 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
dodatkowo:
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3-4 łyżki cukru

Z drożdży, mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn.

Gdy drożdże wyrosną dodać je do przesianej mąki wymieszanej z pozostałym cukrem. Do tego dodać roztrzepane widelcem jajka ze solą. Następnie ekstrakt i spirytus.

Wyrabiać ciasto, a gdy zacznie odchodzić od palców dodawać stopniowo olej i wyrabiać dalej na gładkie, jednolite ciasto.

Gotowe odłożyć pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rabarbar pokroić na małe kawałki (nie trzeba go obierać do pieczenia) i przesypać cukrem.

Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą.

Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość podzielić je na około 16 części. Z każdej formować okrągłe drożdżówki i układać na blaszce z pergaminem lub oprószonej mąką.

Na każdej drożdżówce nałożyć kawałki rabarbaru i posypać kruszonką.

Zostawić chwilkę na blaszce, aż się ,, napuszą''.
Piec w temp. 180 st.C przez 12-15 min. (termoobieg 165 st.C), aż będą złociste na bokach.

Upieczone ostudzić chwilkę na kratce. Polukrować.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu

    kulinarnego MasterChef w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis polecam kaśka

    OdpowiedzUsuń