czwartek, 3 maja 2012

Krówkowy przekładaniec z galaretką jeżynową


Bez piecznia i bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy warstwy herbatników przełożyć serowo-maślano-krówkowym kremem. Na wierzch zrobiłam galaretkę-mus z mrożonych jeżyn. Taką galaretkę można zrobić z innych, kwaskowatych owoców jak maliny, truskawki czy inne. Kwaśny dodatek musu idealnie przełamuje słodki (nieprzesłodzony) smak kremu. Polecam!


Składniki:
  • 5 paczek suchych herbatników
  • 200 g kremowego serka
  • 150 g miękkiego masła
  • 400 g masy krówkowej
  • 250 g - 300 g mrożonych jeżyn (można użyć innych owoców, mogą być świeże)
  • 0,5 łyżki żelatyny (jeśli pozbywamy się pestek wówczas 1 łyżka)
  • 4-5 łyżeczek cukru (więcej jeśli lubimy słodsze)
  • bita śmietana do ozdobienia wierzchu (opcjonalnie)

Blaszkę o wymiarach 25 na 20 cm wyłożyć folią spożywczą.

Masło zmiksować na puch. Dodać serek i na wolnych obrotach miksować jeszcze chwilę. Na samym końcu dodać masę krówkową i wymieszać lub zmiksować do połączenia się wszystkich składników na jednolitą masę.

Dno formy wyłożyć herbatnikami, a na nie 1/3 kremu. Powtarzać czynność jeszcze 3 razy. Ostatnią warstwę powinny stanowić ciastka.

Jeżyny przełożyć do rondelka. Dodać cukier i gotować, aż odparuję nadmiar wody i masa nieco zgęstnieje (około 5-8 minut). Zdjąć z ognia.

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Napęczniałą dodać do ciepłych jeżyn i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.

Gdy mus jeżynowy zgęstnieje, rozłożyć go na ostatniej warstwie herbatników. 


Ciasto schłodzić całkowicie w lodówce. Smakuje najlepiej na drugi dzień, gdy herbatniki zmiękną a krem i mus zgęstnieją.

Gotowy przekładaniec pokroić. Można ozdobić bitą śmietaną, choć nie jest to konieczne.

Smacznego!

3 komentarze: