wtorek, 4 czerwca 2013

Ciasto limonkowe (Key Lime Pie)

  
Pyszne! Cudownie limonkowe nadzienie, a właściwie mus na pysznie kruchym cieście. Nic dziwnego, że należy do ulubionych ciast w Ameryce. Bardzo polecam!
Wykorzystałam przepis z książki ,,Complete Comfort Food''



Składniki na ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 115 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
  • 4 jajka
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (400g)
  • sok z 3 limonek (dałam z 2)
  • skórka z 3 limonek (dałam z 1)
  • kilka kropli zielonego barwnika spożywczego, opcjonalnie (nie dawałam)
  • 2 łyżki cukru
dodatkowo:
  • 300 ml śmietany do deserów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 limonki

Z mąki i masła zrobić rękami coś w rodzaju kruszonki, a następnie dodać cukier, żółtka, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. 
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tart bądź gładką, aż po brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.

Po tym czasie upiec w temperaturze 200st.C (termoobieg 180st.C) przez 15-20 minut,do momentu, aż będzie lekko brązowe tylko na bokach.

W tym czasie przygotować nadzienie. Ubić żółtka, aż będą jasne i kremowe. Następnie dodać mleko, sok i skórkę z limonek.Ubijać, aż masa zgęstnieje. Jeśli dodajemy barwnik to właśnie teraz jest właściwy moment.

W osobnej misce ubić białka na sztywno. Dodać do nich cukier i ubijać, aż się rozpuści. Tak sztywne białka dodać do masy limonkowej. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczone ciasto.

W piekarniku zmniejszyć temperaturę do 160st.C(termoobieg 150st.C) i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu przestudzić, a następnie dobrze schłodzić. 

Śmietanę ubić z pudrem i nałożyć na schłodzone ciasto. Ozdobić plasterkami limonki.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. wygląda wybornie! :) pięknie podane

    OdpowiedzUsuń
  2. to prawda wygląda prześlicznie
    i napewno tez tak smakuje ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miłe komentarze! To prawda ciasto wygląda ładnie, ale myślę że lepiej to ono smakuje :)

    OdpowiedzUsuń