sobota, 21 marca 2015

Najlepsze ciasto marchewkowe



Naprawdę pyszne. Z wierzchu chrupiąca skórka, a środek wilgotny. Ciasto rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam na stronie allrecepies.co.uk. Gorąco polecam!



Składniki na ciasto:

  • 275 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 400 g drobnego cukru
  • 350 ml oleju
  • 375 g startej marchwi
  • 125 g posiekanych orzechów (nie dawałam)
  • 200 g rodzynek (nie dawałam)


Składniki na krem:
  • 125 g masła
  • 200 g kremowego serka
  • 2 łyżki cukru pudru


Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą, gałką muszkatołową i cynamonem. 

Jajka ubić z cukrem, ciągle ubijajac dolewać olej. Do ubitej masy dodawać stopniowo mąkę z przyprawami. Chwilę jeszcze pomiksować.

Na koniec dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Wymieszać dokładnie i przełożyć na standardową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec w 160 st.C przez 40-45 minut. 

Po upieczeniu wystudzić. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać serek i wymieszać wszystko ze sobą.

Gotowy krem rozsmarować na przestudzonym cieście.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Muszę w końcu zrobić ciasto marchewkowe, bo uwielbiam to warzywo, a nigdy takiego nie jadłam :) Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń