Naprawdę pyszne. Z wierzchu chrupiąca skórka, a środek wilgotny. Ciasto rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam na stronie allrecepies.co.uk. Gorąco polecam!
Składniki na ciasto:
- 275 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka
- 400 g drobnego cukru
- 350 ml oleju
- 375 g startej marchwi
- 125 g posiekanych orzechów (nie dawałam)
- 200 g rodzynek (nie dawałam)
Składniki na krem:
- 125 g masła
- 200 g kremowego serka
- 2 łyżki cukru pudru
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą, gałką muszkatołową i cynamonem.
Jajka ubić z cukrem, ciągle ubijajac dolewać olej. Do ubitej masy dodawać stopniowo mąkę z przyprawami. Chwilę jeszcze pomiksować.
Na koniec dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Wymieszać dokładnie i przełożyć na standardową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 160 st.C przez 40-45 minut.
Po upieczeniu wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać serek i wymieszać wszystko ze sobą.
Gotowy krem rozsmarować na przestudzonym cieście.
Smacznego!
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić ciasto marchewkowe, bo uwielbiam to warzywo, a nigdy takiego nie jadłam :) Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń